Pokličite nas: 031 672 606 | Pišite nam:

LEBDENJE IN OBVLADOVANJE ODVISNOSTI

Stanje, v katerem oseba uporablja snovi zaradi ugodnih učinkov kljub kakršnim koli škodljivim posledicam, se imenuje odvisnost. Ljudje so lahko odvisni od različnih snovi ali celo vedenja, kot so igre na srečo. Odvisnost od nikotina je zelo pogosta zasvojenost zaradi zakonitega kajenja cigaret, ljudje pa kljub nevarnosti kajenja tobaka in cigaret za zdravje še vedno kadijo.

Zasvojenost je zapletena in dobro raziskan del človeške psihe. Učinki senzorne deprivacije in lebdilne terapije se razlikujejo glede na posameznika. Pokazalo se je, da lebdenje posameznikom omogoča dostop do podzavesti. Ta dostop jim omogoča, da se spopadejo z osnovnim izvorom zasvojenosti in tako ustavijo nevarno razvado ali opustijo kajenje.

Druga prednost lebdilne terapije v vezi z opuščanjem odvisnosti je sprostitev endorfinov, ki lahko pomagajo osebi obvladati željo po kajenju in se prebiti skozi težke trenutke, zlasti na začetku odvajanja. Pri takšni terapiji v smislu odvajanja od kajenja ne dodajamo kemikalij, kot jih prejmejo osebe ob uporabi  obližev ali zdravili na recept. Z zdravstvenega vidika je lebdilna terapija  odlična izbira za osebo, ki poskuša prenehati s kajenjem na naravni način.

Endorfini pomagajo v boju z željo po kajenju v smislu interakcije z receptorji za bolečine v možganih, ki ublaži bolečine v telesu in preprečuje, da bi se v osebi sprožila želja po kajenju. Prav tako povzročajo občutek v telesu, ki ga nekateri opisujejo kot podoben učinku morfija (govorimo o umirjenosti telesa). Lebdilna terapija lahko nadomesti endorfine, ki se sproščajo s kajenjem, tako da telo ne čuti potrebe po kajenju cigaret.

Oseba, ki redno lebdi je zaradi introspektive bolj prepričana v svojo sposobnost ter razbremenjena duševnega in fizičnega stresa, to vse pa vpliva na željo po kajenju cigaret.

Lebdilna terapija ni invazivni postopek niti ni hipnoza, lahko pa rečemo, da je zelo prijetna izkušnja. Oseba, ki s pomočjo lebdenjem želi prenehati s kajenja bo imela tudi po odvajanju voljo in željo do lebdenja, saj so učinki večplastni in povzročajo željo po še a ne v smislu odvisnosti.

 

vir: https://www.flotsd.com/quit-smoking/