Pokličite nas: 031 672 606 | Pišite nam:

Aktualno

BREZTEŽNOST vs. LEBDENJE

Objavljeno: 18 december, 2019
Lebdenje je najboljša simulacija breztežnosti na Zemlji.

Veliko se govori o primerjavi občutkov astronavtov v vesolju in lebdilcev v bazenu.  Zakaj?  Vzrok je v občutku breztežnosti, ki človeku ponudi popolnoma novo telesno izkušnjo. Pravzaprav gre za precej drugačno izkušnjo, a je lebdenje na zemlji najbližje občutkom v breztežnostnem stanju. Vodilni centri za usposabljanje astronavtov, ki jih vodi NASA, uporabljajo ravno lebdilne bazene za privajanje bodočih astronavtov na specifične občutke v breztežnostnem prostoru.

Sledi opis nekaterih razlik med lebdenjem v vesolju in lebdenjem v bazenu:

Lebdenje  v vesolju je pravzaprav  prosti pad. Predmeti, ki krožijo okoli Zemlje vključno z mednarodno vesoljsko postajo so nenehno v prostem padu. A ker padajo v brezzračnem okolju ni zvoka ali občutka vetra. Lahko bi zaključili, da mednarodna vesoljska postaja, ko kroži okrog Zemlje prosto pada v neskončnost.

V prizadevanju, da bi simulirali ta občutek, mnogi poskusijo s padalstvom, nekatere metode vesoljskega programa za usposabljanje vključujejo treninge prostega pada  astronavtov v nadzorovanem okolju kot je vetrovnik. Nekateri, ki so izkusili breztežnost opisujejo občutek breztežnosti kot neskončno padanje kar lahko povzroči stres in nelagodnost , drugi pa trdijo, da se občutka privadiš in ko se enkrat orientiraš občutek ni stresen.

Lebdenje v vesolju človeka  dezorientira. Podobni učinki se pojavijo tudi v lebdilnem bazenu, saj senzorna deprivacija poskrbi, da čutila ne delujejo normalno.

Breztežnost je lahko za mnoge astronavte zelo moteče. Številni astronavti poročajo o omotici, slabosti in včasih občutku panike, saj jim njihova telesa sporočajo, da padajo, in njihovi misli se borijo, da bi jih prepričali, naj se prepustijo situaciji. Pri redkih lebdilcih so se pojavili popolnoma enaki simptomi, a res samo ob prvi izkušnji.

Lebdenje v bazenu je seveda lahko zgolj simulacija breztežnosti, saj razporeditev sile v vodi še vedno ne predstavlja ničte sile, ampak telo tako blago in natančno razporejeno silo skoraj ne čuti. Seveda v vesolju je občutiti takšno silo nemogoče. Poleg blage sile pa na telo pri gibanju v bazenu deluje tudi sila vode, ki nas spomni, da smo na Zemlji.

Če želite izvedeti več o lebdenju v vesolju, opravite nekaj raziskav in se pogovorite s strokovnjaki ali zaposlenimi v vesoljskih programih. Če želite izkusiti najboljši približek breztežnosti na Zemlji, pa razmislite o lebdenju pri nas v SATORI floating centru.

SPOMLADANSKA UTRUJENOST

Objavljeno: 15 april, 2019

Lebdenje in spomladanska utrujenost

Vsako leto ob istem času, ko nas obišče pomlad, se naš um in telo pričneta prebujati. To je obdobje sprememb, ki nam pomaga nastaviti telo za aktivnejše obdobje leta. Spremembe zahtevajo veliko volje in energije od posameznika, kar pa ob pomanjkanju gibanja ter določenih mineralov in vitaminov lahko vodi v telesno/mentalno neravnovesje, ki ga čutimo kot spomladansko utrujenost.

Kako jo prepoznamo?

Če je čas pravi in se piše mesec marec ali april, vi pa čutite močno utrujenost, kljub temu, da dovolj spite, ste izčrpani, brezvoljni, zaspani tud podnevi, pri delu ste manj učinkoviti kot sicer in ne zmorete prenesti fizičnih naporov, če se vam zdi, da vaš obrambni sistem ni tako učinkovit kot sicer, bo vzrok vašim težavam najverjetneje spomladanska utrujenost.

Zakaj pride do spomladanske utrujenosti?

Telo se pozimi poleni. Mraz nas sili, da ostajamo doma na toplem, zaviti v odejo, pri čemer pozabimo na gibanje in rekreacijo. Naberejo se lahko tudi odvečni kilogrami.

Spomladi se temperature dvignejo, z njimi pa se pojavijo tudi temperaturna nihanja. Dan se daljša, sonca je vsak dan več, življenjski ritem se spremeni. Povišana temperatura povzroči širjenje žil, poveča se pretok krvi v možgane, presnova postane hitrejša, zato pa telo potrebuje več energije. Posledica tega je utrujenost.

Pozimi je hrana enolična, primanjkuje svežega sezonskega sadja in zelenjave. Vnos vitaminov in mineralov v telo je zmanjšan. Prav tako primanjkuje sončne svetlobe, ki sicer izboljša razpoloženje – povzroči, da se sprosti več serotonina (hormona sreče), zmanjša pa se količina melatonina, ki povzroči zaspanost.

Kako ukrepati?

Podajte se v naravo, gibajte se in globoko zadihajte na svežem zraku. V hrano vključujte čim več svežega sezonskega sadja in zelenjave, da telo napolnite z vitamini in minerali. Jejte raznoliko, v obroke pa vključujte hrano z veliko vitamina C.

Poleg telesa potrebuje spremembo tudi um!

Ker je um manager telesa moramo tako kot za telo poskrbeti tudi za mentalno stanje, ki je ključno za mehak prehod v poletje. Lebdenje je izredno orodje, ki nam lahko pomaga v prehodnem obdobju, saj sinhronizacija možganskih polobel, povečanje serotonina v krvi in globoka sprostitev pripomorejo dobremu počutju. Magnezij je izredno pomemben mineral, ki z absorpcijo preko kože prehaja v organizem in tako lahko telo opravi preko 300 procesov v katerih sodeluje magnezij.

Pomlad pa je tudi obdobje, ko je dobro pred ogledalo nastaviti samega sebe in ugotoviti v kakšnem stanju smo. Introspektiva je ključna za spremembe, napredek ter temelje, ki bodo osnova za cilje v prihajajočem obdobju.

TEŽAVE, KI JIH LAHKO ODPRAVIMO Z LEBDENJEM:

 • Nespečnost
 • Stres
 • Izgorelost
 • Tesnoba
 • Klavstrofobija
 • Migrene
 • Kronična bolečina (Artritis)
 • Težave s koncentracijo
 • Mišična napetost
 • Slab odziv imunskega sistema
 • Motnje razpoloženja
 • Obremenitev med nosečnostjo

Ne glede na to ali bi radi zmanjšali napetost mišic, obvladali bolečino, okrevali po vadbi ali odpravili stres in tesnobo je lebdenje terapija, ki nudi pozitivne učinke celotnemu telesu in umu. Lebdenje je veliko več kot odličen način, da se razvajate in  proaktivno pristopite k krepitvi svojega zdravja in dobremu počutju.

LEBDENJE IN OBVLADOVANJE ODVISNOSTI

Objavljeno: 23 januar, 2019

Stanje, v katerem oseba uporablja snovi zaradi ugodnih učinkov kljub kakršnim koli škodljivim posledicam, se imenuje odvisnost. Ljudje so lahko odvisni od različnih snovi ali celo vedenja, kot so igre na srečo. Odvisnost od nikotina je zelo pogosta zasvojenost zaradi zakonitega kajenja cigaret, ljudje pa kljub nevarnosti kajenja tobaka in cigaret za zdravje še vedno kadijo.

Zasvojenost je zapletena in dobro raziskan del človeške psihe. Učinki senzorne deprivacije in lebdilne terapije se razlikujejo glede na posameznika. Pokazalo se je, da lebdenje posameznikom omogoča dostop do podzavesti. Ta dostop jim omogoča, da se spopadejo z osnovnim izvorom zasvojenosti in tako ustavijo nevarno razvado ali opustijo kajenje.

Druga prednost lebdilne terapije v vezi z opuščanjem odvisnosti je sprostitev endorfinov, ki lahko pomagajo osebi obvladati željo po kajenju in se prebiti skozi težke trenutke, zlasti na začetku odvajanja. Pri takšni terapiji v smislu odvajanja od kajenja ne dodajamo kemikalij, kot jih prejmejo osebe ob uporabi  obližev ali zdravili na recept. Z zdravstvenega vidika je lebdilna terapija  odlična izbira za osebo, ki poskuša prenehati s kajenjem na naravni način.

Endorfini pomagajo v boju z željo po kajenju v smislu interakcije z receptorji za bolečine v možganih, ki ublaži bolečine v telesu in preprečuje, da bi se v osebi sprožila želja po kajenju. Prav tako povzročajo občutek v telesu, ki ga nekateri opisujejo kot podoben učinku morfija (govorimo o umirjenosti telesa). Lebdilna terapija lahko nadomesti endorfine, ki se sproščajo s kajenjem, tako da telo ne čuti potrebe po kajenju cigaret.

Oseba, ki redno lebdi je zaradi introspektive bolj prepričana v svojo sposobnost ter razbremenjena duševnega in fizičnega stresa, to vse pa vpliva na željo po kajenju cigaret.

Lebdilna terapija ni invazivni postopek niti ni hipnoza, lahko pa rečemo, da je zelo prijetna izkušnja. Oseba, ki s pomočjo lebdenjem želi prenehati s kajenja bo imela tudi po odvajanju voljo in željo do lebdenja, saj so učinki večplastni in povzročajo željo po še a ne v smislu odvisnosti.

 

vir: https://www.flotsd.com/quit-smoking/

MOJIH 6 NASVETOV LEBDILCEM, KI LEBDIJO PRVIČ

Objavljeno: 28 november, 2018

1. V lebdilno sobo vstopite brez pričakovanj

Očitno je, da lahko vplivamo na dogajanje v bazenu z informacijami, ki jih podamo pred lebdenjem. Pokazalo se je tudi, da preveč informacij negativno vpliva na prvo izkušnjo lebdenja. Lebdilci, ki lebdijo prvič ne vedo kaj lahko pričakujejo, tako si lahko ustvarijo napačno predstavo preden vstopijo v bazen in si s tem pokvarijo prvo izkušnjo, ki je zelo pomembna.  Zato pred prvim lebdenjem podamo le osnovna navodila za lebdenje. V lebdilni bazen vstopite brez PRIČAKOVANJ!

ZAKAJ? Ne rodimo se vsi kot Ghandi.  Meditacija je lahko izredno zahtevna praksa, saj ignoranca misli ni mačji kašelj.

PRVA IZKUŠNJA NI REFERENCA ZA USTVARJANJE MNENJA O LEBDENJU!

2. Sprostitev

Kaj bo pomagalo pri sprostitvi? Če ste se odločili za lebdilno terapijo,  potem želite sprostitev. Včasih je pot do sprostitve zahtevna, saj ima vsakdo različen individualni pristop k sproščanju. Za začetek poizkusite s trikom branja knjige. Nekaj minut pred lebdenjem berite knjigo zelo blizu očem in naredite nekaj globokih vdihov ali ponavljajte mantro med tuširanjem preden vstopite v bazen. Za sprostitev je pomembno , da se počutite varno in ste brez skrbi, zato ideja mantre, ki jo ponavljate: » Sem v varnem in zaščiten prostoru v času, ki pripada samo meni.«.

3. Vprašajte se česa se najbolj bojite

Najbolj pogost argument ljudi, ki se še niso odločili za lebdenje je strah pred »nečim neznanim«. To je lahko težava pri umirjanju uma, klavstrofobija, strah pred utopitvijo, kar je v lebdilnem bazenu nemogoče. Ko strah objame naše misli se vprašamo »Česa se bojim?« in poizkušamo zavedno preiti stanje strahu z zaupanjem v sebe in okolje v katerem se nahajate, saj je to okolje popolnoma varno. Vsak konec lebdilne terapije nas spomni na rek: » Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni.«. Za obvladovanje strahu je že dovolj lebdenje ali dva.

Čemu služi odpravljanje straha v lebdilnem bazenu? Strah je marsikdaj neopravičen ali nastane iz nesmiselnega razloga. Tako je lebdenje zelo učinkovita praksa za odpravljanje navideznega strahu ali fobije, tako v bazenu kot tudi izven njega.

STRAHOVI: pred zaprtimi prostori (klavstrofobija), pred globino (bitja pod gladino), pred temo, trema pred nastopom, pred neuspehom( nizka samozavest)…

4. Ne poizkušajte ustaviti toka misli

Želja po kontroliranju misli med lebdenjem je glavni vzrok, da ljudje med lebdenjem ne pridejo v stik s samim sabo. Izstopite iz okvirjev in kontrole ter se ne obremenjujte s tem, kaj je prav in kaj ni, saj lebdenje nima pravil. Lebdite kakor vam ustreza, saj boste samo tako omogočili primerno okolje za sinhronizacijo leve in desne poloble možganov.

Ko prvič lebdite vstopate v prilagoditveno obdobje. Prvo lebdenje je namenjeno uvajanju in prilagajanju na okolje v lebdilni sobi. Prilagoditev ni potrebna samo na slano vodo, breztežnost in pretok misli, zelo pomembna je tudi prilagoditev na temo. S temo ima težave veliko ljudi. Ravno lebdilna terapija najbolj učinkovito odpravlja tesnobo v temi in strah pred njo. Nekateri spijo ob prižgani nočni lučki. Uganite jo!

5. Lebdimo z lahkim želodcem in brez pretiranega predhodnega pitja tekočin

Lebdenje v senzorni deprivaciji (odklon čutil) pomeni visoko stopnjo zavedanja svojega telesa. Pred lebdenjem ne jemo težke hrane, najbolje je ničesar, saj bo tako naša pozornost usmerjena na naš um ne želodec ter prebavo. V bazenu telo miruje, zato posebna hidracija ni potrebna. Zaradi intenzivnega delovanja bezgavk nas bo zaradi preveč popite tekočine pritisnilo na “lulanje”. V bazenu ne morete “lulati”! (Resno, ne “lulajte” v bazen, saj imajo nekateri centri v bazenih reagent, ki bo v primeru prisotnosti urina ali fekalij obarval vodo in vas spravil v nerodno situacijo. Žal je to edina rešitev za kontrolo in prepoznavanje stanja slanice.)

Senzorna deprivacija pomeni odklon čutil, ki postavi naš um in telo v posebno stanje. Vsaka motnja bo zmanjšala zavedanje in tudi učinek lebdenja. Poln želodec in občutek polnega mehurja, sta motnji, ki lahko popolnoma uničita lebdilno terapijo.

6. Lebdenje dojemite kot telesno in mentalno samopomoč

Lebdenje ni drago, če ga primerjate z drugimi sprostitvenimi storitvami, kot so spa naprave, masaže, joga ali katera koli druga stvar, ki jo naredite, da se spravite k sebi. Edinstvene okoliščine med lebdenjem zagotovijo fiziološke učinke kot so zmanjšanje kortizola, uravnavanje hormonov in pri nekaterih celo izguba teže. Vse mentalne spremembe temeljijo na spremembi zavesti in vzorcev, ki jih ponavljamo vsak dan. Tako lebdenje učinkovita pomoč pri odpravljanju zasvojenosti in ostalih nezdravih ali motečih navad. Zaradi omenjenih učinkov lebdenja lahko odpravite določene moteče navade ali pa nadomestite manko spanca, kar se posebej poda mladim mamicam.

Zakaj to pomaga: Nobena druga izkušnja se ne more primerja z lebdenjem, saj z lebdenjem čas dobi drugačen pomen v življenju. Vsi imamo 24 ur na dan, 7 dni v tednu in 365 dni v letu, nič več, nič manj, izkoristimo ga. Na nas je, kako bomo vsak dan izkoristili svoj čas, ne glede na to, kakšno delo opravljate oziroma kje živite.

 

7. Bonus Nasvet: Veliko lebdilcev voda prinese do stranice bazena, kar mnogim ni všeč zaradi dotikanja stranice. To je mogoče enostavno odpraviti tako, da sledite naslednjim korakom:

 • Po tuširanju si najprej posušite obraz in ušesa ter vstavite ušesne čepke, če jih uporabljate.
 • Stopite v bazen in se uležite na hrbet ter zalebdite.
 • Roke razširite in se postavite na sredino bazena in počakajte 20 – 30 sekund dokler ne boste obmirovali.
 • Ko voda gladine obmiruje postavite roke kakor vam ustreza, vi pa boste lebdeli na sredini bazena.

KAKO POGOSTO NAJ LEBDIM?

Objavljeno: 19 oktober, 2018

Najpogosteje zastavljeno vprašanje, ki ga slišimo po lebdenju je: “Kako pogosto naj lebdim?”

Odgovor ni tako preprost , a pravi je v vas samih.

Lebdenje je praksa, ki je zelo podobna meditaciji, saj vsaka praksa pripelje do novih občutkov in spoznanj. Ni za pričakovati, da se bo vse zgodilo čez noč, saj je hitrost procesa prilagajanja na okolje in prepoznavanje učinkov stvar večih dejavnikov. Lebdenje je pravo nasprotje današnje zasvojenosti in hitrega življenja. Lebdenje nas spodbuja, da ugotovimo kdo smo brez fizičnega telesa in se pogledamo navznoter.

Kje začeti?

Če iščete spremembo v vašem življenju in vas resnično zanima, kako vam lahko lebdenje pomaga, vam priporočamo, da začnete z nekaj zaporednimi lebdenji zaradi prilagajanja na edinstveno okolje lebdilne sobe.

Dan Engle je psihiater in nevrolog, ki se ukvarja s funkcionalno medicino in integrativno psihiatrijo. V knjigi “Tools of Titans” Engle predlaga, da začneš z “2 do 3 lebdenji znotraj enega meseca.” Engle je ugotovil, da se anksioznost, nespečnost in duševne bolečine bistveno izboljšajo med 3 in 7 praksami lebdenja.

Urnik lebdenja težko določite v naprej, saj je ključno vaše počutje . Tako je najbolje termine izbirati dan ali dva pred lebenjem, ko telo začuti potrebo po takšni sprostitvi. Ta občutek boste takoj prepoznali, saj lebdenje odpravlja specifično težavo v telesu, ki jo imenujemo stres. Stresa ne zaznavamo enako in tudi dojemljivi za stres nismo enako, zato je frekvenca obiskovanja lebdenja čisto osebna odločitev.

V primeru pogoste prisotnosti stresa v službi ali vsakdanjem življenju je lahko frekvenca obiskov večja in tudi termine je tako možno določiti natančneje, saj se terapija izvaja ciklično kot preventiva pred prekomernim stresom. Športnik ima drugačne potrebe kot poslovnež, tako je tudi njegov urnik lebdenja drugačen. Pogostost lebdenja se v tem primeru poveča v obdobju priprav ali tekmovalnega ciklusa. Nosečnice, ki jih otrok izčrpava fizično in psihično odlično ohranjajo mirno glavo s pomočjo lebdenja. Lebdenje je za nosečnice ob normalnem poteku nosečnosti popolnoma varno in odlična sprostitev tako za mamico kot otroka.

Ko boste nabrali nekaj izkušenj z lebdenjem boste sami začutili, kako vas lebdenje spreminja. To je proces. Učinki lebdenja se sprva kažejo kot umirjenost, boljša sposobnost koncentracije in bistrost uma.

Kako pogosto lebdijo drugi?

Glenn Perry in njegova žena Lee sta skupaj z dr. Johnom Lillyjem ustvarila prvi komercialni floating center pred več kot 50 leti. Ne morem si predstavljati koliko ur so preživeli v lebdilnih komorah skozi leta, zato vedno rad prisluhnem njihovim napotkom in izkušnjam!

Za g. Perry-a lebdenje ni zgolj duhovna in telesna terapija, ampak jo jemlje kot religijo, kjer je vsako lebdenje kot molitev.

Pred nekaj leti je opravil izziv in lebdel vsak dan dva tedna zapored, kar je povzročilo spremembo zavesti in vsakodnevnih rutin. Življenje se mu je spremenilo. Tako intenziven urnik lebdenja ni enostaven, a zdi se, da zagotavlja globoko introspektivno izkušnjo , ki omogoča spremembe na bolje.

Moje lebdenje!

Kot lastnik floating centra imam priložnost lebdeti vsak dan in spremljati učinke ter spremembe na meni in v mojem obnašanju. Ker so občutki ob lebdenju povezani s stanjem našega uma in prisotnega stresa je vsako lebdenje drugačno. Ko sem pričel z lebdenjem sem neizmerno užival, saj odklon čutne zaznave povozi motnje, ki se pojavljajo med lebdenjem. Gre predvsem za motnje zavedanja. Ko sem se privadil na okolje in pričel razumeti lebdenje sem pričakoval kaj več ali pa drugače.  Ta pričakovanja pa so včasih prinesla razočaranje, saj lebdenje ni bilo čisti užitek pač pa težaško delo s samim seboj. Takrat je želja po lebdenju malce usahnila, saj sem se bal slabih lebdenj, ki so se kasneje izkazali, za prelomne trenutke po katerih se izrazi sprememba in napredek.  Po letu dni lebdenja lahko trdim, da sem se spremenil. Moje dojemanje situacije je sedaj celovitejše, odločitve in akcije pa so premišljene in umirjene. Znan sem bil po reakcijah v afektu, ki pa niso več prisotne, saj jih takoj prepoznam in se ustavim.

Zdaj lebdim 2-3 krat tedensko, kar je za mojo osebnost idealno. Tako ohranjam stanje, ki sem ga pridelal z intenzivnim lebdenjem v letu dni.

LEBDENJE vs. VISOK KRVNI TLAK

Objavljeno: 18 september, 2018

 

Visok krvni tlak je obremenitev za telo in nanj negativno vpliva na več načinov. Kronična prisotnost visokega krvnega tlaka dolgoročno prinaša tveganje za srčni infarkt in več drugih bolezenskih stanj.

Vsi ki se borimo z visokim krvnim tlakom vemo, da je uravnavanje le tega lahko zahtevna naloga.  Dejstva dokazujejo, da lebdenje znižuje krvni tlak brez uporabe zdravil ali invazivnih medicinskih metod.

Senzorna deprivacija (R.E.S.T.) je koncept na katerem temelji lebdenje in se osredotoča na idejo omejevanja zunanjih dražljajev, kar spodbuja telo k izboljšanju notranjih procesov. Med lebdenjem se krvni tlak naravno zniža, poveča pa se distribucija rdečih krvnih telesc. Ožilje se sprosti, tako se poveča krvni pretok in zmanjša krvni tlak na stene ožilja.

Krvni tlak in stres

Stres je eden največjih dejavnikov, ki prispevajo k visokemu krvnemu tlaku. Vsakodnevno se srečujemo z več vrstami stresov. Pogosto doživimo prvi stres že zjutraj v prometni konici, kar sproži nervozo in posledično povečanje nivoja stresnega hormona (kortizol). Zahteve na delovnem mestu pogosto prispevajo k nepravilni in nepravočasni prehrani (izpuščanje obrokov, sladkor…), kar predstavlja drugačen stres kot tisti v prometni konici.

Vsakodnevno doživljanje stresa, v telesu povzroča izločanje stresnega hormona, ki je ob nenehni prisotnosti zelo škodljiv za naše telo. Lebdenje ponuja naravni način boja proti stresu.

Ko lebdimo, lahko telo uravnava telesne kemikalije brez zunanjih dražljajev. Epsom sol v vodi vsebujejo magnezij, ki se absorbira skozi kožo in spodbuja povečano proizvodnjo dopamina. Dopamin je  hormon sreče, ki ga naravno proizvajajo naši možgani in povzroča zadovoljstvo ter dobro počutje. Ko se počutimo dobro, krvni tlak pade , tako je naravno spodbujanje povečanja proizvodnje dopamina v telesu odličen način za obvladovanje visokega krvnega tlaka.

Trajanje pozitivnega učinka lebdenja

Lebdilna terapija je odličen način za zniževanje krvnega tlaka.  Učinki terapije so intenzivni in trajajo dlje, kot bi pričakovali.

Če poskušate zmanjšati krvni tlak, je lebdilna terapija  odličen način za to in koristi trajajo veliko dlje kot bi lahko pričakovali. Magnezij v epsom soli omogoča sproščanje krvnih žil, ko se sprosti celotno telo. Magnezij je pomembna snov za delovanje preko 300 telesnih funkcij vključno s spanjem. Marsikdo ne ve, da je vzrok nespečnosti pomanjkanje magnezija v telesu.

Učinek lebdenja v povezavi z zniževanjem krvnega tlaka trajajo več mesecev, če daste priložnost telesu, da se navadi na redna obdobja globoke sprostitve. Redno lebdenje v smislu 1 x mesečno ob pravilni prehrani in redni fizični aktivnosti zagotavlja znižanje krvnega tlaka in boljše počutje.

 

Vir: http://northwestfloatcenter.com/blood-pressure-health-benefits-of-floatation/

SKRIVNOST LEBDENJA

Objavljeno: 29 avgust, 2018

 

Vsakdo ki pravi, da pozna skrivnost pravilnega lebdenja, verjetno laže ali pa nima pojma, o čem govori.

Lebdenje je objektivna izkušnja, ki jo vsakdo doživi drugače. Ni pravega ali napačnega načina lebdenja.

Vsakdo, ki ima lebdilno izkušnjo za sabo bo prišel do drugačnega zaključka glede pravilnega lebdenja.

Pri lebdenju ni pravila kako lebdeti, pomagajo pa nasveti izkušenih lebdilcev.

Prepustite se umu

Največja napaka lebdilcev, ki prvič prihajajo na lebdenje so prevelika ali celo nerealna pričakovanja.

Nesmiselno si je ustvarjati mnenje o lebdenju na osnovi izkušnje, ki vam jo je zaupal prijatelj, saj je lahko za vas pot do odprave stresa popolnoma drugačna. Ne trudite se slediti strategiji nekoga, ki vam je opisal pozitivno izkušnjo.

Prepustite se in opazujte svoj um kaj počne in kaj mu ustreza.  Namen lebdenja je od lebdilca do lebdilca drugačen. Nekdo prihaja na lebdenje zaradi kontrole kostno-mišične bolečine, drugi pa iščejo popolno globoko meditacijo.

Namenov lebdenja je neskončno, razumeti moramo, da naše telo in um med lebdenjem izkoristita to kar potrebujeta. Ker se potrebe našega telesa in uma spreminjajo iz dneva v dan je lahko  vsaka naslednja izkušnja drugačna.

Sprejmite izziv

Lebdenje je lahko odlična preizkušnja za vašo disciplino in potrpežljivost.

Mirovati med lebdenjem, ki traja 60 minut, ni enostavno. Večina lebdilcev ob prvi izkušnji težko preide v R.E.S.T. stanje ali popolnoma obmiruje.

Pričnite podobno kot z ostalimi vadbami. Za začetek si postavite cilj 30 minut, nato podaljšujte čas lebdenja za 5-10 minut na teden ali 14 dni.

Za najboljše rezultate ni potrebno lebdeti 2 uri na dan, začnite postopoma, da boste dosegli zastavljen cilj. Na tak način ne boste izgubili volje in poguma za lebdenje, možgani in telo pa se bodo počasi navadili na stanje, kateremu ste izpostavljeni med lebdenjem.

Zanimivo je, ko ugotovimo, kako težko je delati ničesar.

Vaja dela mojstra

Lahko se sliši čudno, a tudi za lebdenje boste potrebovali vajo, da bi postali mojster lebdenja.

Sami boste ugotovili in razvili tehniko lebdenja, ki bo za vas optimalna in vam bo prinašala največ koristi. Kakor smo že omenili ne obstaja pravilno in nepravilno lebdenje, saj je vsak posameznik unikaten kakor tudi njegova tehnika lebdenja.

Vendar pa morate v proces lebdenja imeti določeno stopnjo prepričanja in zavzetosti.

Stvari kot so lebdenje na prazen želodec, izogibanje kofeinu pred lebdenjem in dobra hidracija pripomorejo k kvaliteti lebdenja, vendar nimajo velikega vpliva, če vaša miselnost ni na pravem mestu. Preden se odločite za lebdenje morate razumeti, da bo trajalo nekaj časa preden boste obvladali lebdenje in bodo prišli rezultati. Izkušnja vsakega posameznika je drugačna!

Če ste pripravljeni narediti prvi korak in ugotoviti kaj moč lebdenja lahko naredi za vas, nas obiščite in preizkusite lebdenje.

Veseli vas bomo!

SINDROM KRONIČNE UTRUJENOSTI (SKU)

Objavljeno: 24 avgust, 2018

Za sindrom kronične utrujenosti (SKU) je značilno, da niti spanec niti počitek ne odpravita občutka utrujenosti in izčrpanosti. Za SKU je značilno, da ljudje občutijo konstantno utrujenost, kljub ustreznemu počitku in lahko traja šest mesecev ali več.

Omejitve, ki jih sindrom kronične utrujenosti prinaša so vezane na vsakdanja opravila in dejavnosti. Tako se težave pogosto pojavijo na delovnem mestu in v družbi. Medicina sindrom kronične utrujenosti diagnosticira, če imate vsaj štiri spodaj navedene simptome:

 • Bolečine v mišicah
 • Glavobol
 • Težave s spominom
 • Bolečine v sklepih
 • Težave s spanjem, vključno s prekomernim spanjem
 • Otečene bezgavke
 • Vneto grlo
 • Občutek prekomerne utrujenosti po fizični aktivnosti več kot po 24 urah

Zdravnik pogosto diagnosticira SKU po izločitvi drugih možnosti. SKU je težko diagnosticirati in zdraviti. Lebdenje lahko pomaga posamezniku pri izčrpanosti, utrujenosti ne glede na to ali ima posameznik  formalno diagnozo SKU ali ne:

Nadzor zunanjih sprožilcev stresa

Znanstveniki niso popolnoma prepričani, kaj povzroča SKU. Nekateri verjamejo, da je to posledica virusne okužbe drugi pa kažejo na imunski sistem ali hormonske težave. Izvor SKU ni dokazan, vemo pa, da stres še poslabša stanje. Lebdilna terapija pomaga nadzorovati stres z zmanjševanjem stresnih sprožilcev, čiščenjem uma in celo zmanjšanjem percepcije bolečine. Lebdilna terapija ne bo »pozdravila« SKU, pomaga pa nadzorovati simptome, ki spremljajo to bolezen.

Izboljšajte svoj spanec

Raziskave so pokazale, da lahko zdravljenje z lebdilno terapijo pomaga urediti vaš spalni ritem in tako vpliva na obnovitev naravnega spanca in cikla budnosti. Redna uporaba lebdilne terapije pomaga obnoviti vaš naravni ritem, hkrati pa vam pomaga do kvalitetnega nočnega spanca.

 

vir: http://northwestfloatcenter.com/chronic-fatigue-floatation-tanks/

 

 

KAKO DOŽIVLJAM LEBDENJE

Objavljeno: 7 avgust, 2018

Lebdim zaradi različnih razlogov, a nisem vedno pripravljen, kar po navadi ugotovim šele med lebdenjem. Lebdenje mi nudi nekaj več, nekaj več tistega kar ne poznam in že dalj časa zaznavam. Moje telo sem v 40 letih dobro preučil in preizkusil, a vedno bolj dojemam, da to kar  ga poganja je nekaj drugačnega, bolj osebnega in neprimerljivo z znanimi dognanji.

Vsa stvar se prične s prho, ki moje telo pripravi za vstop v bazen. Ko si pripravim obrazno brisačo in svežo vodo za spiranje obraza,  vstopim v bazen ter se usedem. Uležem se kot na vodno posteljo in se čudim vzgonu, saj moje telo plava kot plovček na gladini vode. Luči se ugasnejo, nastane popolna tema in tišina.  Prikotali se prvi občutek, ki bi ga opisal kot praznino saj ni svetlobe, zvoka ali pa pomola na katerega bi se lahko uprl in potrdil svoj obstoj. Zaprem oči in prelistavam misli, ki začno švigati skozi glavo. Ena misel za drugo me zaposlita za nekaj časa, za koliko ne vem, saj ne morem oceniti kako dolgo že lebdim in koliko je še do konca.  Misli postajajo naporne, zato se spet zavem situacije, tišine, breztežnosti in teme. Takrat se zgodi »čudež«, ne zaznavam več telesa, kar je ob izenačeni temperaturi kože, slanice in zraka fiziološki pojav. Nadaljujem z lebdenjem in vem, da sem pripravljen na globino, da zlezem vase oziroma v neomejen prostor, lepo mi je. Občutki so zanimivi,  mogoče bi zaspal, mogoče bi razmišljal, mogoče bi se zbudil, najraje pa bi potoval po vesolju in opazoval okolico, ki je iz trenutka v trenutek drugačna. Ja nekaj časa potrebujem, da naberem dovolj koncentracije in najdem svojo pot na sivi cesti, ki me vodi do blaženega občutka brezskrbnosti. Ne ni tako enostavno, nekaj me porine s sive ceste in že se znajdem v jarku, tako se pobiram in poizkušam ponovno na sivo cesto, ki tako gladko in ravno teče v smeri mojega cilja. Napnem vse sile leve in desne poloble možganov in se s težavo privlečem nazaj na sivo cesto. Takrat sem srečen, ne vem kaj je to, bi rekel blažen občutek. A žal »lebdilnik« ni savna in ne morem vstaviti dodatnih 20 eur, da bi podaljšal občutek, vse je odvisno od mene, moje koncentracije in želje. Lebdilnik je orodje kakor vrtalnik s katerim je potrebno znati delati in izbrati primeren sveder.

Ponovno se zavem »Ok, koliko je še do konca?« nimam pojma, a težko bo nazaj, nazaj v stanje blaženosti, saj sta mi dva ali trije poizkusi vračanja na sivo cesto »požrli« vso energijo, ki jo moje telo premore, to je posebna energija, ki je ne znam poimenovati.  Poizkusim še, a postajam vedno bolj utrujen in zaspan, tako vsi moji poizkusi vračanja na sivo cesto izgledajo bolj kot globoko spanje s smrčanjem, ki ga nikoli ne slišim a me slišijo v recepcijo.

Nekaj me prebudi, celo noge postanejo nekako nemirne a ni nujno, zanima me kdaj bo konec in vedno takrat, res vedno takrat, ko si zaželim konca se prižge lučka in zadoni zvonček, ki me prebudi. Po zvoncu sem najprej vesel, da mi je uspelo zdržati celotno terapijo, naslednji trenutek pa mi je žal, da je že konec.  Po nekaj trenutkih se usedem in pridem k sebi, ko zberem vse občutke ugotovim, da srca ne slišim saj se je popolnoma umirilo, počutim se kot prerojen.

Občutek ostaja še dolgo po terapiji, najlepše pa je, ko se takoj po lebdenju spravim v posteljo in nadaljujem svojo zgodbo v sanjah.

KAKO LEBDILNA TERAPIJA SPREMINJA MOŽGANE

Objavljeno: 10 julij, 2018

Če ne boste slišali za koristi lebdilne terapije, boste morda prikrajšani za dragocene informacije.

Zahvaljujoč raziskavam, kjer so znanstveniki opazovali kako se spreminjajo električni signali v možganih med lebdilno terapijo, imamo sedaj še več dokazov o številnih načinih, kako lahko lebdilna terapija zagotovi pot do boljšega duševnega in telesnega zdravja.

Kaj so možganski valovi?

Izraz “Možganski valovi” vsekakor zveni kot nekaj iz znanstveno-fantastičnega filma, vendar so res precej preprosti za razumevanje. V bistvu so vaši možgani polni živcev, ki komunicirajo drug z drugim s kemičnimi in električnimi signali. Če bi z napravo EEG merili delovanje možganov, bi zaznali določene signale s frekvenco, kot valove različnih oblik in amplitud. Oblike signalov so povezane s trenutnim stanjem možganov.

Ko ste budni in aktivni možgani proizvajajo valove na višjih frekvencah( Beta valovi). Bolj kot ste sproščeni nižja je  frekvenca valov. Valovanje signalov z nižjimi frekvencami je znano kot »Alpha«, »Theta« in na koncu »Delta« valovanje, ki je prisotno kadar spimo.

Lebdilna terapija spremeni možganske valove

Večina ljudi  težko doseže globoko sprostitev in s tem nizko frekvenco možganskih valov (Theta in Delta) ne da bi zaspali. Vendar pa lebdilna terapija odkloni vpliv mnogih zunanjih dražljajev, ki ohranjajo naše možgane nenehno budne in tako olajša pot do globoke sprostitve.  Raziskave, ki so bile opravljene z napravo EEG so pokazale, zmanjšanje možganske aktivnosti in znižanje frekvence možganskih valov med lebdenjem v » Alpha« in nato »Theta« stanje.

Nižja frekvenca možganskih valov  zmanjšuje  stres in spodbujajo samo-zdravljenje

Torej, kakšen je pomen te globoke sprostitve?

Prvič, sproščeno stanje takoj ustavi občutke tesnobe, kar se lahko izkaže za korist tako za ljudi z zmernim stresom kot za tiste, ki imajo težave z anksioznostjo in paniko.  Znano je, da stalni stres lahko povzroči nešteto zdravstvenih težav, od hipertenzije in srčnih bolezni do vnetja, ki lahko povzroči določene kronične bolezni.

Poleg tega je telo bolj dovzetno za samozdravljenje, ko so možgani v sproščenem stanju. To je zato, ker lahko parasimpatični živčni sistem prevzame in prične proces zdravljenja z vzpostavitvijo ravnovesja v metabolizmu in kemičnim stanjem znotraj telesa. Med  lebdilno terapijo se zmanjša pritisk na sklepe, sprostijo se mišice in izboljša cirkulacijo krvi, kar še dodatno spodbuja procese samozdravljenja.

 

vir: http://northwestfloatcenter.com/floatation-therapy-changes-brain-waves-better/