Pokličite nas: 031 672 606 | Pišite nam:

SPOMLADANSKA UTRUJENOST

Lebdenje in spomladanska utrujenost

Vsako leto ob istem času, ko nas obišče pomlad, se naš um in telo pričneta prebujati. To je obdobje sprememb, ki nam pomaga nastaviti telo za aktivnejše obdobje leta. Spremembe zahtevajo veliko volje in energije od posameznika, kar pa ob pomanjkanju gibanja ter določenih mineralov in vitaminov lahko vodi v telesno/mentalno neravnovesje, ki ga čutimo kot spomladansko utrujenost.

Kako jo prepoznamo?

Če je čas pravi in se piše mesec marec ali april, vi pa čutite močno utrujenost, kljub temu, da dovolj spite, ste izčrpani, brezvoljni, zaspani tud podnevi, pri delu ste manj učinkoviti kot sicer in ne zmorete prenesti fizičnih naporov, če se vam zdi, da vaš obrambni sistem ni tako učinkovit kot sicer, bo vzrok vašim težavam najverjetneje spomladanska utrujenost.

Zakaj pride do spomladanske utrujenosti?

Telo se pozimi poleni. Mraz nas sili, da ostajamo doma na toplem, zaviti v odejo, pri čemer pozabimo na gibanje in rekreacijo. Naberejo se lahko tudi odvečni kilogrami.

Spomladi se temperature dvignejo, z njimi pa se pojavijo tudi temperaturna nihanja. Dan se daljša, sonca je vsak dan več, življenjski ritem se spremeni. Povišana temperatura povzroči širjenje žil, poveča se pretok krvi v možgane, presnova postane hitrejša, zato pa telo potrebuje več energije. Posledica tega je utrujenost.

Pozimi je hrana enolična, primanjkuje svežega sezonskega sadja in zelenjave. Vnos vitaminov in mineralov v telo je zmanjšan. Prav tako primanjkuje sončne svetlobe, ki sicer izboljša razpoloženje – povzroči, da se sprosti več serotonina (hormona sreče), zmanjša pa se količina melatonina, ki povzroči zaspanost.

Kako ukrepati?

Podajte se v naravo, gibajte se in globoko zadihajte na svežem zraku. V hrano vključujte čim več svežega sezonskega sadja in zelenjave, da telo napolnite z vitamini in minerali. Jejte raznoliko, v obroke pa vključujte hrano z veliko vitamina C.

Poleg telesa potrebuje spremembo tudi um!

Ker je um manager telesa moramo tako kot za telo poskrbeti tudi za mentalno stanje, ki je ključno za mehak prehod v poletje. Lebdenje je izredno orodje, ki nam lahko pomaga v prehodnem obdobju, saj sinhronizacija možganskih polobel, povečanje serotonina v krvi in globoka sprostitev pripomorejo dobremu počutju. Magnezij je izredno pomemben mineral, ki z absorpcijo preko kože prehaja v organizem in tako lahko telo opravi preko 300 procesov v katerih sodeluje magnezij.

Pomlad pa je tudi obdobje, ko je dobro pred ogledalo nastaviti samega sebe in ugotoviti v kakšnem stanju smo. Introspektiva je ključna za spremembe, napredek ter temelje, ki bodo osnova za cilje v prihajajočem obdobju.

TEŽAVE, KI JIH LAHKO ODPRAVIMO Z LEBDENJEM:

 • Nespečnost
 • Stres
 • Izgorelost
 • Tesnoba
 • Klavstrofobija
 • Migrene
 • Kronična bolečina (Artritis)
 • Težave s koncentracijo
 • Mišična napetost
 • Slab odziv imunskega sistema
 • Motnje razpoloženja
 • Obremenitev med nosečnostjo

Ne glede na to ali bi radi zmanjšali napetost mišic, obvladali bolečino, okrevali po vadbi ali odpravili stres in tesnobo je lebdenje terapija, ki nudi pozitivne učinke celotnemu telesu in umu. Lebdenje je veliko več kot odličen način, da se razvajate in  proaktivno pristopite k krepitvi svojega zdravja in dobremu počutju.