Pokličite nas: 031 672 606 | Pišite nam:

BREZTEŽNOST vs. LEBDENJE

Lebdenje je najboljša simulacija breztežnosti na Zemlji.

Veliko se govori o primerjavi občutkov astronavtov v vesolju in lebdilcev v bazenu.  Zakaj?  Vzrok je v občutku breztežnosti, ki človeku ponudi popolnoma novo telesno izkušnjo. Pravzaprav gre za precej drugačno izkušnjo, a je lebdenje na zemlji najbližje občutkom v breztežnostnem stanju. Vodilni centri za usposabljanje astronavtov, ki jih vodi NASA, uporabljajo ravno lebdilne bazene za privajanje bodočih astronavtov na specifične občutke v breztežnostnem prostoru.

Sledi opis nekaterih razlik med lebdenjem v vesolju in lebdenjem v bazenu:

Lebdenje  v vesolju je pravzaprav  prosti pad. Predmeti, ki krožijo okoli Zemlje vključno z mednarodno vesoljsko postajo so nenehno v prostem padu. A ker padajo v brezzračnem okolju ni zvoka ali občutka vetra. Lahko bi zaključili, da mednarodna vesoljska postaja, ko kroži okrog Zemlje prosto pada v neskončnost.

V prizadevanju, da bi simulirali ta občutek, mnogi poskusijo s padalstvom, nekatere metode vesoljskega programa za usposabljanje vključujejo treninge prostega pada  astronavtov v nadzorovanem okolju kot je vetrovnik. Nekateri, ki so izkusili breztežnost opisujejo občutek breztežnosti kot neskončno padanje kar lahko povzroči stres in nelagodnost , drugi pa trdijo, da se občutka privadiš in ko se enkrat orientiraš občutek ni stresen.

Lebdenje v vesolju človeka  dezorientira. Podobni učinki se pojavijo tudi v lebdilnem bazenu, saj senzorna deprivacija poskrbi, da čutila ne delujejo normalno.

Breztežnost je lahko za mnoge astronavte zelo moteče. Številni astronavti poročajo o omotici, slabosti in včasih občutku panike, saj jim njihova telesa sporočajo, da padajo, in njihovi misli se borijo, da bi jih prepričali, naj se prepustijo situaciji. Pri redkih lebdilcih so se pojavili popolnoma enaki simptomi, a res samo ob prvi izkušnji.

Lebdenje v bazenu je seveda lahko zgolj simulacija breztežnosti, saj razporeditev sile v vodi še vedno ne predstavlja ničte sile, ampak telo tako blago in natančno razporejeno silo skoraj ne čuti. Seveda v vesolju je občutiti takšno silo nemogoče. Poleg blage sile pa na telo pri gibanju v bazenu deluje tudi sila vode, ki nas spomni, da smo na Zemlji.

Če želite izvedeti več o lebdenju v vesolju, opravite nekaj raziskav in se pogovorite s strokovnjaki ali zaposlenimi v vesoljskih programih. Če želite izkusiti najboljši približek breztežnosti na Zemlji, pa razmislite o lebdenju pri nas v SATORI floating centru.